Sera Gazı Hesaplaması – Karbon Emisyonu hesaplama
Bir tesis için çeşitli bilimsel ve teknik yöntemler gerektiren tesisin küresel ısınma katkısını ölçmek ve izlemek için yapılan çalışmalara Sera gazlarının yada karbon salımını hesaplanması denilmektedir. Hesaplama çalışmalara başlamadan önce tesis kapsamını belirlenmesinin ve hesaplamanın kullanım alanına göre çeşitli hesaplama standartları devreye girmektedir.(14065, 14064, GHG vb.) Sera gazı hesaplamasının ardından bu değerlerin izlenmesi ve hesaplamanın teyit edilmesi için doğrulama gerekebilmektedir.
Karbon emisyonu hesaplama ve Sera Gazı İzleme ve Doğrulama danışmanlığımız hakkında 0212 881 63 00 veya bilgi @ gozlemcevreisg. com. tr mail adresinden bilgi alabilirsiniz.
Sera gazı İzleme Plan
Sera gazı izleme planı, karbon emisyonu hesaplanacak firmaların, tesislerin ve işletmelerin sera gazı hesaplamasında kullanacak verileri nasıl topladığını ve hesaplama methodolojisini açıklayan kapsamlı bir plandır. Sera gazı emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması yönetmeliğine tabi tesislerin izleme planı raporunu hazırlamaları ve bakanlığın onayına yollamaları zorunludur. Onay alınsa bile bu planın güncel tutulması ve tesiste yada proseslerde değişiklik olması durumunda güncel tutulması gerekmektedir. Bütün yıla dağılmış bir takip ve çalışma gerekmektedir.

WhatsApp üzerinden hızlıca iletişime geçmek için tıklayın.
Sera gazı emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması nasıl yapılıyor
Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çıkardığı SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ ile Sera gazı salınım yükü fazla olan tesislerinin hesaplamalarının nasıl yapılacağı ve raporlanacağı tarif edilmiş ve yol ve yöntemler daha ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

TÜRKIYE EMISYON TICARET SİSTEMİ KURULUYOR
Ülkemizin Karbonsuzlaşma yolunda önemli bir düzenleme geliyor.
2025 yılında hayata geçmesi beklenen Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile ilgili çalışmalar ilerliyor.
Türkiye’de karbonsuzlaşma sürecinde önemli bir sıçrama yaratacak olan ETS, sanayilerin ve kuruluşların iş yapıp şeklini değiştirecek gibi duruyor.

EMISYON TICARET SİSTEMİ GELİYOR
Geçmişe bakıldığında, Türkiye’de 2015’ten bu yana bir İzleme-Raporlama- Doğrulama alt yapısı kurulmuş ve veri toplanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda belirli bir eşik seviyesinin üzerinde emisyon üreten
- elektrik,
- rafineri,
- metalik olmayan mineraller,
- ana metaller,
- kağıt ve
- kimya sektörlerindeki tesisler kapsama alınarak sürecin ilk izleme süreci başlamıştı.
Yakın zamana geldiğimizde ise “Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik” taslağı ile birlikte, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2023 kasımda ETS’nin hazırlıkları başlamıştı.

ETS NASIL BAŞLAYACAK? ETS KİMLERİ KAPSAYACAK?
Tahminlere göre C Kategorisi tesisler ETS kapsamına dahil edilecektir.
Kapsama alınacağı tahmin edilen C kategori tesisler (>500 ktCO2/yıl) ise Türkiye’de en büyük emisyon kaynağı olan tesislerdir.
Bu şekilde uygulamanın başlamasıyla sistemin; alçı, cam, mineral yün ve demir üreten bir çok tesisi kapsamayacağı tahmin edilmektedir.
Sera gazı İzleme ve Raporlama Tebliği
SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK tarih edilen süreç SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
https://mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=19920&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5
Karbon emisyonu hesaplamasını ve sera gazı doğrulamanın aşamaları nelerdir?
- Sera Gazları ve Emisyon Kaynaklarının Belirlenmesi: İlk adım, hangi sera gazlarının izleneceğini ve hangi kaynaklardan salındığını belirlemektir. Bunlar genellikle karbondioksit (CO2), metan (CH4), diğer karbon içeren süreçlerden çıkan gazlar olabilir ve kaynaklar endüstriyel tesisler, enerji üretimi, cam üretimi döküm vb. gibi çeşitli sektörlerde bulunabilir.
- Emisyonların Ölçümü ve İzlenmesi: Sera gazı emisyonları genellikle sayaçlar, endüstriyel tesislerdeki emisyon izleme sistemleri, matematiksel hesaplamalar yoluyla izlenir. Sayaçlar, atmosferik düzeltici cihazları kullanarak belirli gazların yoğunluğunu hesaplar. Endüstriyel tesislerdeki emisyon izleme sistemleri, fabrika bacalarından çıkan gazların miktarını ve bileşimini ölçer.
- Veri Toplama ve Analiz: Toplanan veriler, emisyon kaynaklarına göre sınıflandırılarak toplanır ve analiz edilir. Bu analizler, hangi sektörlerin en fazla emisyon yarattığını, hangi gazların önemli olduğunu ve emisyonların zamanla nasıl değiştiğini belirlemeye yardımcı olur.
- Ulusal ve Uluslararası Standartlara Uygunluk: Sera gazı hesaplaması ve izlenmesi, genellikle ulusal ve uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Örneğin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) altında sera gazı emisyonlarını rapor etmelidir.
- Doğrulama ve Sertifikasyon: 14065 ve 14064 Sera gazı emisyonlarının doğrulanması, raporlanan verilerin doğruluğunun ve güvenilirliğinin kontrol edilmesini içerir. Bu, bağımsız denetimler, sertifikasyon kuruluşları ve teknik uzmanlar aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Firmanızın yada tedarikçinizin sera gazı hesaplamasını doğru yaptığından nasıl emin olacağız? Bunu doğrulamanın bir yolu var mıdır?
Bir firma yönetimi, kurumsal firma ve devlet otoritesi “Peki bu hesaplamalar doğru metotlara, tam verilere ve uygun standartlara göre mi hesaplanıyor?” sorunu doğal olarak sormaktadır. Burada doğrulama süreci ve doğrulama firmaları devreye girmektedir.
ISO 14065 ve 14064 e göre Doğrulama süreci; Sera gazı emisyonlarının doğrulanması, raporlanan verilerin doğruluğunun ve güvenilirliğinin yetkilendirilmiş ve bağımsız denetçiler tarafından kontrol edilmesini içerir.
Sera gazı hesaplamalarının Doğrulama ve Sertifikasyonuna hazırlık süreçleri çok zorlayıcı olmamakla birlikte doğru bir danışmanlık ve rehberlik gerektirmektedir.
SERA GAZI HESAPLAMASI VE DOĞRULAMASI HK. YARDIMA İHTİYACINIZ MI VAR?
Sera Gazı İzleme ve Doğrulama danışmanlığımız hakkında 0212 881 63 00 veya bilgi @ gozlemcevreisg. com. tr mail adresinden bilgi alabilirsiniz.

Firmamız bu adımları göre sera gazı emisyonlarının hesaplanması, takibi ve doğrulanmasında genel bir rehberlik ve sera gazı danışmanlığı sağlar. Her işletmenin veya tesisin kendi özel gereksinimleri ve prosedürleri sera gazı doğrulama hizmeti firmamız tarafından verilmektedir.